Uitwisseling gegevens met VS (Privacy Shield) ongeldig verklaard

By in ,
Uitwisseling gegevens met VS   (Privacy Shield) ongeldig verklaard

Vandaag hebben Europese rechters de manier waarop persoonsgegevens worden uitgewisseld tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten ongeldig verklaard. Het Privacy Shield uit 2016 is daarmee nietig verklaard. 

Volgens het Europees Hof van Justitie zijn de data in de VS minder goed beschermd dan in de EU. Wat al een lange tijd een heikel punt is nu een adequaat beveiligingsniveau niet gewaarborgd kan worden. Eerder hadden we de Safe Harbour overeenkomst, volgens velen een wassen neus was. En nu is ook de Privacy Shield overeenkomst ongeldig verklaard.

De gegevensuitwisseling wordt niet per direct geschrapt, wel moet er binnen korte tijd een nieuw systeem worden opgetuigd om gegevens alsnog veilig te kunnen uitwisselen. 

Privacy niet op orde

Bij het instellen van Privacy Shield hadden privacywaakhonden al hun bedenkingen. Zij vreesden dat de privacy van burgers onvoldoende zo worden beschermd. Zo behield de VS het recht om Europeanen in de gaten te houden. Ook zou er nog onvoldoende toezicht zijn op inlichtingendiensten in de VS. 

Bron: nos.nl