Internationale Sanctielijst 2024

By in ,
Internationale Sanctielijst 2024

Sancties zijn dwingende maatregelen. Daarmee wordt gepoogd het gedrag te beïnvloeden van landen of regeringen die oorlog voeren, mensenrechten schenden of een bedreiging vormen voor internationale vrede en veiligheid. De Verenigde Naties (VN), de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) beperken het betalings- en handelsverkeer met allerlei landen. Financiële instellingen zijn wettelijk verplicht om zich te houden aan de sancties. Nederland moet zich houden aan de Sanctiewet 1977.  

Soorten sancties

Bij de sancties is geen sprake van militaire middelen. Het doel van sancties is om: 

  • ongewenst gedrag van personen, bedrijven, organisaties of landen te doen veranderen;
  • het moeilijker te maken om dit ongewenste gedrag te vertonen.
  • om andere partijen af te schrikken om datzelfde ongewenste gedrag te vertonen.

Sancties zijn in principe dus tijdelijk en werken preventief.  Wanneer een land, entiteit of persoon stopt met het ongewenste gedrag vertonen, kan er besloten worden de sancties op te heffen.

De Europese Unie en de Verenigde Naties gebruiken een passende aanpak op het vlak van beperkende maatregelen (sancties). De sancties die opgelegd kunnen worden door de EU en de VN zijn:

Financiële sancties

Financiële sancties verstoren een belangrijk deel van het betalingsverkeer van het desbetreffende land, de persoon, of de entiteit. Bij verstoren kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het bevriezen van bankrekeningen of andere eigendommen, of aan het terugdringen van transacties naar het buitenland op het gebied van investeringen. 

Economische sancties/handelsbeperkingen

Economische sancties zorgen voor een verstoring van de handel in speciale goederen. Hierbij kan gedacht worden aan diamanten, mineralen, olie en ook technologieën.

Wapenembargo’s

Een wapenembargo is een sanctie waarbij er geen wapens gekocht en verkocht mogen worden tussen landen onderling. Naast een verbod op de import en export van wapens, vallen onder het wapenembargo ook de import en export van militaire goederen. Hierbij kan gedacht worden aan munitie, apparatuur voor opsporing, herkenning en identificatie, voertuigen en onderdelen daarvoor etc. (zoals genoemd in de gemeenschappelijke EU-Lijst van Militaire goederen, 17 februari 2020).

  • Reis- en visumbeperkingen voor bepaalde personen

Overtreden van sancties

Bij het overtreden van een sanctiemaatregel, wordt de Sanctiewet 1977 overtreden. Als de sanctiewet wordt overtreden, wordt er gesproken van een economisch delict. Een economisch delict is een strafbaar feit. Hiervoor staat een boete of een gevangenisstraf. Het overtreden van een sanctie zoals hierboven genoemd leidt naast de boete of gevangenisstraf tot reputatieschade en hoge juridische kosten. 

Sanctielanden lijst

De volgende landen staan op de Sanctielijst. Op de EU Sanctions Map ziet u precies welke sancties er op dit moment gelden. Ga naar de informatiepagina van het desbetreffende land. Hier leest u meer over wat de sancties betekenen. Ook kunt u verschillende onderwerpen aanvinken voor meer informatie.

SanctielandenLandcodeAangenomen door
AfghanistanAFUN
Belarus( Wit-Rusland)BYEU
Bosnia &HerzegovinaBAEU
BurundiBUEU
Centraal Afrikaanse RepubliekCFUN
ChinaCNEU
Democratische republiek van CongoCDUN en EU
GuatemalaGTEU
GuineaGNEU
Guinea – BissauGBUN en EU
HaitiHTUN en EU
IrakIQUN
IranINEU
JemenYEUN
LibanonLBEU
LibiëLYUN en EU
MaliMLEU
MoldaviëMDEU
MontenegroMEUN en EU
MyanmarMMEU
NicaraguaNIEU
NigerNEEU
Noord – KoreaKPUN en EU
OekraïneUAEU
RuslandRUEU
ServiëRSUN en EU
SoedanSDUN en EU
SomaliëSOUN
SyriëSYEU
TunesiëTNEU
TurkijeTKEU
Verenigde StatenUSEU
VenezuelaVEEU
ZimbabweZWEU
Zuid-SoedanSSUN en EU
Status per november 2024  

Handelen met sanctielanden is in veel gevallen niet toegestaan door internationale beperkingen. Het overtreden van deze regels kan grote gevolgen hebben voor de personen, organisaties en/of entiteiten, zoals bevriezing van de transacties en hoge geldboetes. 

Hoog risicolanden

Naast de sanctielanden lijst, is er ook een lijst waarop landen worden vermeld die aangemerkt zijn als hoog risicoland. Voor meer informatie over de tekortkomingen per land, klik hier.

Rechtsgebieden met strategische tekortkomingenLandcode
AlgerijeDZ
AngolaAO
BulgarijeBG
Burkina FasoBF
Ivoorkust (Côte d’Ivoire)CI
Democratische republiek van CongoCD
FilipijnenPH
HaïtiHT
JemenYE
KeniaKE
KameroenCM
KroatiëHR
LibanonLB
MaliML
MonacoMC
MozambiqueMZ
NamibiëNA
NigeriaNG
SyriëSY
TanzaniaTZ
VenezuelaVE
VietnamVN
Zuid-AfrikaZA
Zuid-SoedanSS
Status per november 2024 

Toch zaken doen met een Sanctieland?

Wilt u toch zaken doen met een land die sanctiemaatregelen opgelegd heeft gekregen, dan doet u er verstandig aan om vooraf goed onderzoek te doen wat wel en niet mag. Het is belangrijk om zorgvuldig te navigeren door de complexe regelgeving om aan de wettelijke eisen te voldoen en risico’s te beperken. Onze experts bij Consignium staan klaar om u te adviseren over de naleving van de sanctiewetgeving en helpen u weloverwogen beslissingen te nemen. Neem contact op voor meer informatie.