Oktober is Cybersecurity-maand

By in
Oktober is Cybersecurity-maand

Oktober is Cybersecurity-maand

De European Cyber Security Maand (ECSM) staat voor de deur! Deze maand wordt er in heel Europa extra aandacht gevraagd voor cybersecurity en de bedreigingen die daarbij horen voor zowel burgers als organisaties. Oktober staat daarom in het teken van het creëren van bewustwording rondom online veiligheid, actuele cybergevaren en het stimuleren van veilig gedrag online. Het belangrijkste doel van deze maand is het vergroten van cyberveiligheid.

Om dit doel te bereiken zullen in oktober door heel Europa conferenties, competities, webinars en trainingen worden georganiseerd die te maken hebben met cybersecurity. Het delen van kennis over cybersecurity is heel belangrijk voor het vergroten van bewustwording rondom online veiligheid.  Tijdens deze evenementen wordt daarom de mogelijkheid geboden om kennis, ideeën en innovaties uit te wisselen. Op deze website vindt u een overzicht van de ECSM-activiteiten die bij u in de buurt georganiseerd worden.

Consignium wil zelf ook graag een steentje bijdragen aan de cybersecurity maand. Daarom zullen wij in de komende maand een aantal informatieve cybersecurity artikelen en andere waardevolle informatie posten. Met onderwerpen als IT-security risico’s op de werkvloer, het creëren van awareness rondom informatiebeveiliging binnen uw organisatie en de mogelijkheden omtrent het verzekeren tegen cybercrime door middel van een cyberverzekering.

“De afgelopen jaren zijn 15% tot 65% van de Nederlandse bedrijven slachtoffer geworden van cybercrime”

Achtergrond

De ECSM wordt georganiseerd door the European Union Agency for Cybersecurity (ENISA) en de Europese Commissie. Het initiatief wordt gesteund door de EU-lidstaten en honderden partners, zoals regeringen, universiteiten, denktanks, ngo’s en beroepsverenigingen uit Europa en daarbuiten. De ECSM is een jaarlijks terugkerende campagne waarin een veiliger gebruik van internet door EU-burgers wordt gepromoot. Dit wordt onder andere gedaan door kennis te delen en tools aan te reiken.

Het coronavirus heeft wereldwijd de veerkracht van online beveiliging op de proef gesteld. Tegelijkertijd zijn steeds meer burgers genoodzaakt om hun dagelijkse leven én werk online te verrichten. Ervoor zorgen dat zowel burgers als organisaties goed geïnformeerd zijn over de mogelijke risico’s van cyberbeveiliging is daarom de belangrijkste doelstelling van de ECSM-campagne van 2021. Daarnaast focust de campagne zich op het helpen ontwikkelen van basiskennis van burgers over verschillende onlineveiligheids- en privacykwesties.

Cybersecurity

Cybersecurity is tegenwoordig voor veel organisaties een grote (beveiligings)zorg. Ontwikkelingen in het digitale landschap gaan razendsnel en cybercriminelen anticiperen hier vakkundig op. Veel organisaties worden geconfronteerd met (pogingen tot) digitale inbraak door middel van phishing, ransomware en DDoS-aanvallen. Gevoelige bestanden, software en andere belangrijke data kunnen hierdoor zomaar in de verkeerde handen vallen of geblokkeerd worden.

De afgelopen jaren zijn – cumulatief – 15% tot 65% van de Nederlandse bedrijven slachtoffer geworden van deze ‘moderne’ manier van criminaliteit. De schade loopt in de miljarden. Ook uw onderneming kan een potentieel doelwit zijn voor cybercriminelen.

Wilt u weten wat uw organisatie kan doen om cyberrisico’s te voorkomen? Wij gaan graag vrijblijvend met u in gesprek om in kaart te brengen waar verbeteringen op het gebied van IT-security mogelijk zijn. Neem contact met ons op voor een afspraak met één van onze specialisten.